Horgászbeszámolók

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

„Nincs hal”, „nem lehet fogni már hetek óta”, „csak azok fognak, akik csónakból horgásznak és napi rendszerességgel etetnek”, „pontyot már nyár óta nem láttunk” és hasonló mondatokkal találkoztunk, amikor információt gyűjtöttünk az aktuális balatoni horgászhelyzetről. Szerencsére nem rettentettek el bennünket ezek a negatív vélemények, hiszen tudtuk, hogy tavaly október végén is elcsíptünk pár pontyot a Balatoni kirándulásunk alkalmával.

balaton
Napos időjárás fogadott minket, távolban még pár vitorlás kihasználta a kellemes őszi időjárást

Még a hideg idő beállta előtt édesapámmal útra keltünk és meglátogattuk az egyik kedvenc balatoni horgászhelyünket. A tájat és a vizet nem kell bemutatnom, erről már esett szó az előző írásaimban, viszont ami más volt, mint a nyári horgászatunkkor, az a víz hőfoka és tisztasága. Ezek a változások, minket is arra ösztönöztek, hogy módosítsunk, variáljunk a szerelések, etetőanyag és csali összetételén.
Etetőanyagunkat a Timár mix etetőcsaládból választottuk. 3 kilogramm etetőanyagot kevertünk és még tettünk hozzá pár apróságot, hogy a halaknak megfelelő csalogatóanyagot biztosítsunk.

Amit bekevertünk:
- 1 kg Timár mix Mester mix,
- 1 kg Timár mix Feeder Carp,
- 1kg Timár mi Ponty-Kárász Extra,
- ¾ kg Kukoricapogácsa,
- ½ kg Sweet Corn etetőpellet
- 2 marék búza

balaton
A kész keveréket némi folyékony és por adalékkal turbóztuk fel, hogy a táplálék után kutató halak hamar az etetésre találjanak.

Etetőanyagot rendszerint a Timár mix palettájáról választunk, mert ami többször bizonyított attól nem szabad eltérni
A sekély, tiszta, kehülő vizekben használt etetőanyagot érdemes barna vagy fekete festékkel sötétíteni, így a félénkebben táplálkozó halak is merészebbek lesznek, nem riasztja őket a fenéktől eltérő színű, világos etetőanyag. Mi fekete Timár mix festéket használtunk.


Partközeli átlátszó víz, de a benti mélyebb részeken is ilyen tisztaságú.

balaton
A sötét etetőanyag szemcsék közül jól kitűnnek a búza és pellet szemek, felkeltve a halak figyelmét

Érkezés után első lépésben mindig az etetőanyagot készítjük el, hogy legyen ideje a szemcséknek a vizet felszívni és csak utána állunk neki a horgászhelyek kialakításának. A szokásos felállásban, apu két bojlis bottal, én két feeder bottal vettem üldözőbe a halakat. Az utolsó horgászatunkhoz képest finomítottunk szerelésünkön, 17-es előkékkel és kisebb 10-es, 12-es számú horgokkal próbálkoztunk. Érdemes a helyzetet előre felmérni és ehhez alakítani a lehető legfinomabb felszerelést, sokszor ezek a jelentéktelenek tűnő kis finomítások hozzák meg a várva várt sikert.

Este 6 órakor kezdtünk és 4-5 órás időtartamra terveztük a horgászatot. Ha a halak étvágyuknál vannak elég ennyi idő is, nem beszélve hogy az őszi estéken már hamar lehűl a levegő is.

balaton
Bedobás után a bot és zsinór igazítása, hogy ne alakuljon ki nagy öble a szerelésnek, hiszen az bevágáskor hátráltatja a jó akadást

balaton
Kapásra várva, az első óra általában hal nélkül, nézelődéssel telik

A nyári napokon vehemensen táplálkozó keszegek, pontyok szívesen ropogtatják a kukoricát, kiflibojlit, egyéb pelleteket, most az őszi napokban érdemesebb élő csalival próbálkozni. Nekünk is ez vált be legjobban, hol csonti csokor, hol giliszta került a horogra.
Az első hal nekem jelentkezett egy kilós dévér személyében, szép kapást csinált, teljesen betekerte a feederem spiccét, először pontyra tippeltem.
A nagydévér után az apróbb 20-30 dkg-os karikakeszegek és bodorkák találták meg rendre csalijainkat, aztán apunak pontban 8 órakor repítette fel a kapásjelzőjét egy 2 kilós nyurga. A hínármező, mely sokszor meglehetetleníti horgászatunkat a legutolsó alkalom óta nagyban gyérült, ezért akadály nélkül hamar sikerült a halat szákba terelni.

balaton
Egyszerű szerelés, egyszerű csali. A fekete, aromás etetőanyaggal jól működött a giliszta meglebegtetve egy kis apró pufival.


balaton
A nap nyugodni tért, ellenben a halakkal, a sötét meghozta kapókedvüket

balaton
Balatoni naplemente a fák mögül

Másfél óra „keszegezés” után hirtelen nagy csend lett, eltűnt a fehér hal az etetésünkről, de a hirtelen jött nagy csend nem tartott sokáig, a pontyok ugrásokkal tudatták jelenlétüket. Nem is kellett sokat várni, apunak kifeszült a zsinórja, amit hamar bevágás követett és egyből mondta ez nem a kilós példányok közül lesz. Negyed órás fárasztás után a kövezéssel is küzdve sikerült megszákolnunk az este legnagyobb halát. Egy 5 kilós tükröst köszönthettünk a parton. Ezért már megérte eljönnünk nyugtáztuk és azzal a lendülettel repült is vissza a felszerelés a vízbe. Újabb húsz perc és megint pontykapás, úgy tűnt ez az első 2 kilós nyurga ikertestvére lehetett. Lassan elérkezett a horgászatunkra szánt idő vége. A pontyok mellett fogtunk 5-6 darab kilós dévérkeszeget és 4-5 kiló karikakeszeget és bodorkát.

balaton
5 kilós tükrös, a hideg víz ellenére szépen dolgozott, nehéz volt a fárasztása.

teríték
Vegyes teríték, bármikor kiegyeznék hasonló zsákmánnyal.

Horgászataink túlnyomó részében a halak visszanyerik szabadságukat, de sok horgásszal együtt mi is szeretjük a halat elfogyasztani, gondolva a közelgő karácsonyra, ezekkel a példányokkal édesanyám kiváló karácsonyi halászléjében fogunk legközelebb találkozni.
Hazafele, mint mindig átbeszéljük a horgászatunkat és tervezzük a következő peca időpontját. Bízunk az enyhe télben és a mihamarábbi tavaszi Balatoni kezdésben. Az esti órákban hazafele érdemes lassabban, körültekintőbben vezetni, mert rengeteg a róka és az egyéb vadállat, akik nem ismerik a közlekedés szabályait és az elsőbbségadási kötelezettséget.

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.