Szerelékkészítés

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

Szerelékkészítő sorozatunk ezen részében a keszegező szerelékek elkészítéséhez adunk némi információt. Kisfilmünket megnézve is több hasznos trükköt leshetsz el, kezdjük tehát a szerelékek készítését!

A keszegező úszóról már előző írásunkban szóltunk, így most a szerelék többi összetevőjét vizsgáljuk meg. A használt főzsinór általános esetben 0,12-es, amihez tízes előkéket kötünk. Jó zsinórt használjunk, ami strapabíró, de kellően lágy is. A horog mérete általános esetben 16-os, de ha nagyon eszik a hal, ennél lehet jóval nagyobb is (12-esig is fel lehet menni), kevés halnál pedig a 20-as is nagy lehet… Mindenképpen igazítsuk a csali méretéhez is. Jó keszegező horgot nehéz találni, mindenki másra esküszik. A Fly, Kamasan, Drennan típusai között biztosan találunk megfelelőt. Az ólmozásról és egyéb részletekről pedig lássuk a filmet:

Ez az írásunk igazából kicsit kilóg szerelékkészítő sorozatunkból, hiszen a keszegező szerelék elkészítése előtt külön írást szentelünk annak, hogy „rendet rakjunk” az úszók forgatagában. Sokat olvastam a különböző horgászmagazinokban, könyvekben, interneten a keszegezésről. Néhány szóval többnyire elintézik azt, hogy milyen úszót is válasszunk. Pedig sokszor a siker kulcsát jelenti, hogy a körülményeknek megfelelő úszót válasszunk… Nézzük a főbb típusokat!

Ezzel a cikkünkkel új témát indítunk az oldalon – a gyakorlott és kevéssé gyakorlott finomszerelékes horgászoknak próbáljuk bemutatni a keszegek-pontyok megfogásához legalkalmasabb szerelékeket. Kezdésnek a küszfogásra alkalmas szerelék elkészítését filmeztük le, kiemelve azt a néhány dolgot, ami ennél a szereléknél fontos lehet. Nézzük tehát a filmet:

Tippek, amikre figyelnünk kell a szerelék elkészítése közben:
- rövid, fémszáras úszót használjunk a kis ereszték miatt;
- a filmben is látott tömzsi úszókkal szinte minden helyzet megoldható. Nagyon finom kapásoknál kell csak hosszabb, ceruza alakú úszót használnunk;
- a söréteket központosan csíptessük fel, így kevesebb lesz a gubancunk;
- a sörétek közt kb. 1mm helyet hagyjunk, így gubancolódik legkevésbé;
- hosszú szárú horgot használjunk, könnyebb kiszabadítani;
- bár kis halakra horgászunk, de ne finomítsuk túl a szereléket. A gyakori horogszabadítás az előkét nagyon megviseli.
- 8 cm-es előke elegendő.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.