A horgászat szabályozásának legfontosabb aktuális változásai 2014-ben

Az Országyűlés 2013. december 17-ei döntésével módosította a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényt. Ez alapján, valamint a kihirdetés előtt álló, a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló, 2014. január 1-jén hatályba lépő VM rendelete alapján a horgászoknak a következő legfontosabb változásokra kell felkészülniük.

Állami horgászjegy

Az új szabályozásra való minél problémamentesebb átállás miatt, a 2013. évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik.

A 2014. évre érvényes állami horgászjegy váltására december végén, január elején kötik meg a forgalmazói szerződéseket a megyei halgazdálkodási hatóságok. A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet értelmében már 2015. január 31-ig lesz érvényes. Az állami horgászjegy díja 2014. évben is 2000 Ft.

Aki valamilyen ok miatt nem tudja kiváltani 2014. januárjában a jövő évi állami horgászjegyét, de az éves, vagy több hónapra érvényes területi jegyet igen, és már január elején horgászni szeretne, annak a következők szerint kell eljárnia:

- A területi jegy forgalmazónál a 2013. évi állami horgászjegye bemutatásával váltja ki a jegyet, melynek minden példányára a 2013. évi állami horgászjegy számát írja rá a forgalmazó. Természetesen valamilyen módon jelezve, hogy ez a 2013. évi állami horgászjegy száma.
- A horgász a területi jegy váltásakor nem adja le a fogási naplóját, mert ezt kell használnia, amíg a 2013. évi állami horgászjeggyel horgászik.
- Amennyiben a kiváltott területi jegy 2014. január 31-ike után is érvényes, e dátum után csak akkor lehet vele horgászni, ha a 2014. évi állami horgászjegyet is kiváltják hozzá. Ebben az esetben a horgásznak az állami horgászjegy kiváltásakor, az állami horgászjegy forgalmazójával kell ráíratnia a 2014. évi állami horgászjegy számot a korábban kiváltott területi engedélyre. Az állami horgászjegy forgalmazó a régi állami horgászjegy száma mellé aláírja az új állami jegy számát és aláírásával, pecsétjével hitelesíti azt.

A 2014. évi állami jegy váltásakor természetesen már le kell adnia a 2013. évi fogási naplóját és ekkor kapja meg az új rendszer szerint, az állam által kiadott fogási naplót.

2013. évben vagy azt megelőzően kiadott állami horgászjegyek érvényességének bélyeggel történő meghosszabbítására 2014. évben nem lesz mód, a régi típusú állami horgászjegyek megszűnnek.


A fogási naplót érintő változások

Az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló – nem a területi engedélyhez, hanem – az állami horgászjegyhez kapcsolt halfogásra jogosító okmány lett.
A 2013. évi fogási naplók érvényessége 2014. január 31-ig meghosszabbodik.

Az új rendelet szerint a horgászok a 2013. évi fogási naplókat is legkésőbb 2014. február 28. napjáig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották (ez esetben igazolást kell kérni a leadásról) vagy ahol a 2014. évi állami horgászjegyet ki szeretnék váltani. A szabályozás szerint legkésőbb az állami jegy váltáskor le kell adni a fogási naplót.

Az új szabályozás szerint már annak is jogszerűen kiadható az állami horgászjegy, aki a határidőn túl, tehát 2014. február 28-a után adja le fogási naplóját. Ebben az esetben viszont a horgásznak az állami horgászjegyért kétszeres díjat, 2014-ben 4000 Ft-ot kell fizetnie.

A fogási napló díja 200 Ft, díjmentesség fogási napló esetében nincs.

A horgászati tevékenységet érintő legfontosabb változások 2014. január 1-jétől:

Fontos, hogy változott több halfaj fajlagos tilalmi időszaka, kifogható mérete és a napi kifogható mennyisége.

Őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi kifogható darabszáma:

fogási tilalmak

A nem kedvezményes állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a fenti táblázat szerint napi darabszám-korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta fajonként 3 darabot, összesen legfeljebb 5 darabot foghat ki. A kifogott halat korábban kifogottal kicserélni tilos.
A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg-ot fogható ki.

Fontos tudni, hogy 2014. január 1-jétől kezdődően, a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében szonár (halradar) használata a halfogási tevékenységhez tilos.

Az új rendelet megtiltja a horogra kívülről akadt hal megtartását, a szabályosan kifogott, 30 cm-nél nagyobb halat pedig csak leölve lehet majd elszállítani a vízpartról.

Az új jogszabályok még számos egyéb változást hoznak a horgászat szabályozásában. Fontos, hogy a horgászok és az egyesületi vezetők kövessék nyomon a jogszabályok megjelenését és tájékoztassák a horgásztársakat. Az itt közölt információk csak tájékoztató jellegűek, a pontos előírásokat a jogszabályok tartalmazzák.

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Vidékfejlesztési Minisztérium a továbbiakban is mindent megtesznek a horgászok minél szélesebb körű tájékoztatásáért.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Üzenőfal

Kapcsolás ki/be Hang Opciók Vigyorok Történet GYIK Kide Chat
Vendég_3675: de hasonló árban (9750 ft-ért) tudunk nagyméretű nyeletőfékes orsót ajánlani a boltban. mj
Vendég_4511: koszi
Vendég_7024: Sajnos jelenleg nem lehet kapni a Nevis Endura orsókat, nagykerben sincsen készleten. Amint lesz belőle nálunk is kapható lesz és tudunk árat is mondani.
Vendég_4511: haho ! sziasztok , megtudkatok mondani a nevis endura 6500-as aktualis arat ? koszi
Budai Brigitta : r
Vendég_3612: Nemrég vettem egy új orsót nagyon jó mondhatni kiváló :D ;)
Vendég_1349: Köszönjük a dícséretet! mj
Vendég_8593: Nagyon jó a horgászbolt kiváló felszerelés kiváló áron :D
Vendég_9527: Mi is örültünk, hogy itt volt Erdei Attila és egész nap voltak érdeklődők az üzletben. Szerintem aki eljött, jól érezte magát. mj
Vendég_2409: Köszönjük a lehetőséget, hogy személyesen találkozhattunk Erdei Attilával!
admin: Szia! Igen, vasárnap ismét verseny a Szerdahely tavon! Reggel 7-kor gyülekező, 8-tól verseny, 2x3-órás.
Vendég_5926: Sziasztok! Ezen a hétvégén is lesz verseny Szerdahelyen?
Vendég_2140: Hétvégén verseny Tótszerdahelyen! Szombaton vegyes (egy bot egy horog), vasárnap rakós! Ideje elindulni versenyezni :-)
Vendég_2140: Sziasztok!
Vendég_2355: A 2014-es horgászrendben előírt etikátlan viselkedés a vizi sportokat űzőkkel fegyelmi vétségnek számít!!!!! A kajakosoknak és más fiúzik spotolónak is tiszteletben kellene tartania a horgászokat, csak a kijelölt pályán evezni nem pedig a hidak alatt, és a nagy-öbölben! Szóval van. mit betartatni is nem csak a túlszabályozott horgászokkal.
Vendég_7851: Sziasztok! A gyerekhorgász azért nem pergethet, mert ez a szabály. Ez régóta így van, országosan szabályozva. Viszont 12 év felett, ha levizsgázik a gyerekhorgász, akkor már vehet ifjúsági jegyet, amivel pergethet. Azt nem nagyon értem, hogy a versenyzést ez hogyan befolyásolná. Az országos versenyszabályok életkorhoz kötik, hogy ki melyik kategóriában indulhat. Persze a helyi versenyeken ettől sokszor eltérnek. Üdv! mj
Vendég_4878: Hello!

Egy kérdésem lenne. Egy barátommal imádunk pergetni, ez a kedvenc módszerünk. Csak egy probléma van. Gyermek horgásznak csak úszós készséggel lehet pecázni, amit mi abszolút nem szeretünk, de nem tudunk mást csinálni, mert ez van. Ifi jegy váltását még a versenyzés miatt mellőzni szeretnénk. Kérdésem lenne, ha egy gyerek pl. pergetni szeret, miért nem gyakorolhatja azt?! Üdv. O.O
Vendég_9878: Elolvasva a 2014-es horgászrendet nem sok változás lesz."A vízi sport tevékenységeket a békés egymás mellett élés szellemében minden horgásznak tiszteletben kell tartania. Horgászni az edzések ideje alatt is lehet, de bármiféle etikátlan viselkedés a vízi sportok kulturált gyakorlóival szemben fegyelmi vétségnek számít." Szóval mi horgászok legyünk előzékenyek és tartsuk tiszteletben a többi vízi sportok gyakorlóit. Micsoda nagy lelkűségre vall,hogy horgászhatunk az edzések időtartama alatt végül is ezért fizetjük a tagdíjat,állami,területi jegyet,stb! Vicc ez az egész! Kb.40hektáron kell osztozni nekünk horgászoknak jet-sky-sekkel,sárkányhajósokkal,modellhajósokkal! Felteszem a kérdést! Biztos,hogy M.J. cikke végén helyes a megállapítás? A Csótó valóban a horgászoké?
Vendég_6745: Köszönöm az infót! Üdv!
admin: hónap végéig megérkeznek. Amint itt vannak kitesszük az oldalra is.
Vendég_8132: Sziasztok! A 2014-es államiról és fogási naplóról még nem lehet tudni semit?
admin: a vizsgáztatást tavaly szeptember óta átvette az állam, jelenleg semmilyen információ nincsen a vizsgáztatásról, hogy hogyan lesz és mi lesz benne. Amint lesznek pontos információink közzé tesszük.
Vendég_4638: értem...mert idén szeretném letenni az ifjúsági vizsgát...és még egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen kérdések lennének a vizsgában??
admin: Lulu: a simával nyári időszámítás alatt: 4-23óráig az év többi napján 6-20óráig lehet horgászni, a nonstoppal egész évben korlátozás nélkül lehet.
Lulu: mi a különbség az ifjúsági és az ifjúsági nonstop között?
Vendég_6445: Hello! Köszönöm az információt! Üdv
admin: Már lehet váltani állami- és a Csónakázó tóra jegyet! További részletek az üzleteinkben!
Orsójavíttatással foglalkozunk, be kell hozni valamelyik üzletünkbe.
Vendég_5445: Hello! Érdeklődnék, hogy a hétvégén vagy a jövőhéten lehet már váltani nálatok területi jegyet 2014-re a Csótóra, most hogy még ilyen remek idő van a pecához? Köszönöm
Vendég_9066: Sziasztok! Érdeklődnék, hogy orsójavítással foglalkoztok? Köszi
admin: kicsi: igen, mindkét üzletünkben lehet kapni.
Kicsi: sziasztok érdeklödnék,hogy lehet kapni nálatok csalihalat? nekem kárász kelene ha van koszike.
Vendég_3356: Jelenleg a következő UL botok vannak a kanizsai üzletben: Energo Team Excalibur Bass 180 - 3-10g 10390 Ft, Daiwa Exceler UL 210 2-10g 17000 Ft, Daiwa Megaforce 260 3-18g 11240 Ft.
Vendég_6057: Milyen UL pergetőbototok van a nagykanizsai boltban? előre is köszi!
Vendég_6057: Sziasztok!
Vendég_6822: a döme-receptet még elhisszük.. :-) mj
Vendég_6289: Sziasztok! Szerintem meg akkor kellene folyamatosan ellenőrizni, amikor a legnagyobb szükség van rá! A tilalom alatt, ha már ennyi ellenőrünk van, ami nem baj! Ugyanakkor szerintem az előzőekben megszólaltaknak sokmindenben igaza van! Ne haragudj nem bántani akarlak, de máshogy nem tudom leírni a "kioktatónak" és a felháboródóknak egyaránt!Én pl. saját fülemmel hallottam, mikor a Németh Úr el akart zavarni egy horászt a tópartról, mert nem volt beírólapja, de azért, mert a ládában sem volt! Erre az volt a válasz, hogy menjen át a K-i oldalra, mert ott biztos van! No Komment!Javaslom a szövetségnek, hogy az előző üzenetek alapján vonja le a megfelelő következtetéseket a jövőre illetőleg, hogy ilyen fórumokon a horgászok horgásszanak és ne veszekedjenek!

Név:
Üzenet:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)

Utolsó hozzászólások

 • Sügéres élménypeca a Zalán

  garcinia cambogia 2014.04.15. 12:36
  dr oz garcinia cambogia reviews Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written ...

  Bövebben...

   
 • Horgászvizsga

  admin 2014.03.22. 09:39
  Kedves Ádám. Még mindig nincs információ, hogy mikor lesz vizsga. Az tudjuk írni mint eddig: amint ...

  Bövebben...

   
 • Horgászvizsga

  ádám 2014.03.20. 15:13
  sziasztok horgaszvizsga után erdeklödök hogy mi ujság vele????

  Bövebben...

   
 • Horgászvizsga

  admin 2014.03.12. 13:52
  Sajnos még mindig nem tudunk pontos információval szolgálni a vizsga várható időpontjáról. Amint lesz ...

  Bövebben...

   
 • Horgászvizsga

  Gábor 2014.03.11. 14:27
  Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy van-e már valami új információ a horgászvizsga várható időpontjáról?

  Bövebben...

Közösség